dilluns, 31 de març del 2008

Cami de St. Jaume, Variant septentrional

El manteniment de la senyalització d'aquest camí, en el tram de Tàrrega a Santa Cilia de Jaca, corre a càrrec de la nostra Associació. El seu recorregut és el següent: Monestir de Montserrat, Igualada, Cervera, Tàrrega, Balaguer, Alfarràs, Montzó, Osca, Monestir de San Juan de la Peña i Santa Cilia de Jaca. En aquesta última població el camí conflueix amb el Camí Aragonès. De Montserrat a Santa Cilia hi ha 315 km, i de Montserrat a Santiago, per aquest camí, hi ha 1.122 km.

Aquesta variant septentrional del Camí Català s'inicia a l'estació de RENFE de Tàrrega per travessar les terres de Ponent i la província d'Osca, en busca d'un lloc tan mític com és l'espectacular monestir de San Juan de la Peña on hom creu que hi va estar conservat el Sant Grial. Trobem alberg o acolliment a llocs com Linyola, Tamarite de Litera i Pertusa. El Camí s'endinsa entre fruiters i terres de conreu o pastura cap els boscos del pre-Pirineu; contempla castells templaris com el de Monzón o el fortificat més antic de la península com és el de Loarre, així com la col·legiata de Bolea on podem contemplar un Sant Jaume pelegrí al seu imponent retaule de l'Altar Major. I culmina al monestir enclavat a la roca de San Juan de la Peña on es pot gaudir d'un dels millors claustres romànics de món. Tot i la duresa del seu tram final i que passa per llogarets petits i amb pocs serveis, té l'avantatge que connecta amb un Camí amb bona infraestructura (en aquest cas l'Aragonès) molt abans que si optem per la variant de Lleida i Zaragoza. Camí solitari però on ningú s'estranya de veure passar pelegrins cap a Compostel.la.

La senyalització és correcta i, tot i que encara no hi ha cap topoguia, la nostra associació disposa d'un fulletó amb la descripció del itinerari.


Document de distàncies i serveis